tirsdag 29. januar 2013

Uhell eller genistrek? Ustemte vindundre


Noen garage låter er så primitive at det nesten er latterlig, andre kan det virke som om knapt er øvet på før bandet har gått inn i studio. Det er nok ingen tvil at kostnadene for leie av ett musikk-studio ved inspilling av en plate kan legge ett stort press på highschool tenåringer, som heller latt gitaren være ustemt enn å betale for den neste timen. Ikke glem heller at med mindre bandet ditt het The Beatles, ble inpillingene på 60-tallet gjort mer eller mindre live, med kanskje en overdub av vokal(og i noen tilfeller en lead gitar) i etterkant. I noen tilfeller er faktisk hastverk intet lastverk, og fører til en bestemthet og sunn nervøsitet som kan prege inspillningen i postiv forstand. Ett totalt fravær av ambisjoner for global suksess er heller ingen hindring - tvert imot - ta for eksempel spillegleden til Dean Carter i deres kover av Jailhouse Rock(med den merkeligeste(og morsomste) muspills-teknikken jeg noensinne har hørt, og som garantert ville ødelagt alle muligheter for komersiell suksess), når soloen dras igang. Du kan praktisk talt se for deg gliset til gitaristen når galskapen utfoldes. Her er noen av de beste ustemte vidunderene..


Dean Carter - Jailhouse Rock(1967)
Champaign, Illinois, USA, Milky Way 886m-0111
(hør her)


North Miami Beach, Florida, Tiara 100
(hør her)

Her har tydeligvis bassisten fått E-strengen ut av stemming. Det morsomme
er at bassen i tilegg er så langt fremme i lydbildet. Melodien er noe av det beste jeg har hørt dog. Hør på denne låta mer enn to ganger på rappen, og jeg kan love deg at den kommer til å hjemsøke deg hele natten.


Lansford, Pennsylvania, USA, Burr 1001
Å lage lyd med glass-flasker var alltid moro. Denne statiske koringen stikker av med en suveren førsteplass. Teksten er ikke dum heller "I bought myself a submarine".. "If you're ever down by the sea, take a look for me... Captain Dueseldorph"..

Modds - Leave My House(Tidligere uutgitt)
Poplar Bluff, Missouri, USA
(hør her)

Krangel innad i bandet eller en egotripp fra gitaristen og vokalistens side? Jeg gjetter i blinde på at vokalist og gitarist er de to lengst til venstre i bildet ovenfor. Dette opptaket får "Raw Power" til å lyde vel-balansert i forhold til volum på instrumentene. Fuzz-lyden og gitaristens spille-glede er det iallefall ingenting å si på.


Jack The Ripper - One Way Streets(1966)
Zanesville, Ohio, USA, Sunrise 103
(hør her)

En meget morsom kover av Screaming Lord Sutch & The Savages orginalen.
Her høres det ut som om at teksten blir improvisert idet mora deres kommer inn i øvingsrommet/studioet og maser på at middagen nå er ferdig. Går fra den mørke fremstillingen av en drapsmann i Jack The Ripper til en krangel med mor.


The Rats  - The Rat's Revenge Part 1(1963) og Part 2(b-side)
Akron, Ohio, USA, Black Cat 502
(hør her)
Navnet The Rats' ble kun brukt for denne singelen Deres egentlige navn var the Decades. Som The Decades utga de "C'mon Pretty Baby"(Janie JL 10645/10646) i 1964.

Hver del av Rat's Revenge er fordelt på henholdsvis a og b-siden. At det så tidlig som i 1963(hvis det er det rette året?) ble laget så heftig garage-punk er temmelig unikt. Høydepunktet er når vokalisten sier "Don't play with your feet this time" i Part 2, hvorav en noe skeiv start på soloen, blir svart med ett oppgitt stønn. 

"I like you. And when Eric Von Zipper likes someone, they stay liked."

Låta er basert på filmen Beach Party(1963), som hadde 4 oppfølgere, hvor i alle The Ratz var en mindre begavet motorsykkelgjeng ledet av Erik Von Zipper.
Sur Royal Da Count & The Parliaments - Scream Mother Scream(1967)
USA, Villa Yore 606

Ikke mye å legge til bortsett fra at denne gjengen var seriøst opptatt av å være useriøse. Hvis du hører bak vitsingen er faktisk dette en glimrende låt.


The Barking Spyders - I Want Your Love(1966)
Dallas, Texas, USA, Audio Precision 45001
(hør her


Ikke så alt for opptatt med bagateller som å stemme bass gitaren, denne gruppen går rett på sak. Og selv om "broen" nesten holder på å kollapse, holder bandet det gående. Vokalisten er glimrende, å minner mest av alt om en mere tilbakelagt kul og bedøvet versjon av Lou Reed.
Og sist men ikke minst, kongen av garage rock: The Keggs - Girl.

Ingen kommentarer: